Package Details: mathematica 12.0.0-1

Git Clone URL: https://aur.archlinux.org/mathematica.git (read-only)
Package Base: mathematica
Description: A computational software program used in scientific, engineering, and mathematical fields and other areas of technical computing.
Upstream URL: http://www.wolfram.com/mathematica/
Licenses: proprietary
Submitter: Feanor12
Maintainer: JP-Ellis
Last Packager: JP-Ellis
Votes: 61
Popularity: 1.246893
First Submitted: 2011-03-03 21:27
Last Updated: 2019-06-09 00:27

Dependencies (61)

Required by (1)

Sources (1)

Pinned Comments

JP-Ellis commented on 2019-04-24 05:41

Update to Mathematica 12.0.0

Summary of new features: https://wolfr.am/new-features-12

Please let me know if you encounter any issues.

Latest Comments

« First ‹ Previous ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... Next › Last »

JP-Ellis commented on 2016-10-15 03:14

@kjslag Sorry I didn't check your message earlier. The issues with the xdg-icon-resources I believe is that it wants to write to system directories, but it cannot as it does not have root access. Other than that, the installation works fine for me.

I have slightly updated the PKGBUILD to check if it is building in a tpmfs and issue a warning (and I updated to use makepkg's `msg2` and `warning` commands).

https://gist.github.com/JP-Ellis/1e9637386bb1f2520e107a71058d79e4

Akrai commented on 2016-10-14 23:14

Wow, okay, using the env var builddir to build where the scripts are, the built package was now 9gb instead of 3.5gb and now all is working and correctly installed, perfect, and a new thing learned today

Akrai commented on 2016-10-14 22:34

@kjslag hmmm nope, the package was in my home directory, i just downloaded this aur script, uncompressed it, and put the .sh installer script of mathematica together with the aur scripts, and just ran makepkg, i didnt choose ram or whatever, just pacman uses tmp to build packages as i know, so... Am i using a wrong command?
edit: i forgot that i put in the config the builddir in tmp, sorry, im gonna try again

kjslag commented on 2016-10-14 17:52

@akrai You should try not building Mathematica in RAM. The package is built in whatever directory the PKGBUILD file is put into. If you use an AUR helper like yaourt or pacaur, the AUR helper probably (optionally) builds in /tmp, which I guess you (as I do also) have mounted into your RAM.

I'm not sure how to make the PKGBUILD check for this issue... Does anyone know?

Akrai commented on 2016-10-14 13:24

@kjslag
i think it is probably related with the compilation of the package, because as i monitor the system with conky i saw that at first it gave me error because not enough space was found by the mathematica installer, because it is installed in RAM (am i the only one having this problem? it is pretty obvious you will have an error unless u have 16 gb ram)
then i saw that tmp makes use of half of the ram and so i remounted it to make use of my full 8gb, and it got filled completely but no errors showing, and i suspected that maybe the package was not built correctly, so i changed swappiness from 10 to 60, and the building made use of about 50mb of swap so i though it was enough, but it seems there are problems with the building and the space but without errors printed... What should i do?

kjslag commented on 2016-10-13 22:23

@Akrai I'm not sure why your mimetype files are empty. Mine are not empty. positiron also seems to be having trouble starting mathematica.. Perhaps you should try contacting Wolfram tech support.

Akrai commented on 2016-10-13 22:14

Installed, the only error is in the last moment, when generating mimetypes, saying that the mime files are empty, and it's true, when exploring the pkg.tar you can see that /usr/share/mime/packages/* are empty (0 bits size). I suppose it is related with the mime types error, but no shortcuts in the whiskers menu (xfce)
But the most important thing: it doesn't run from terminal, i type mathematica, Mathematica, mcc, Wolfram, and nothing, not even an error message.

positron commented on 2016-10-04 18:46

I installed the latest version with no problem..
Not even the infamous
"Installation failed. See
.../pkg/mathematica/opt/Mathematica/InstallErrors."
However when I try to launch it doesn't start.
From the terminal doesn't print out anything.
It doesn't even exit with error, it just doesn't launch.
Am I the only one to experience this?

kjslag commented on 2016-10-03 18:29

Thanks JP-Ellis. I updated to 11.0.1. Unfortunately, the following error still occurs:
Installation failed. See
.../pkg/mathematica/opt/Mathematica/InstallErrors.

If InstallErrors is full of xdg-icon-resource, mkdir, and xdg-desktop-menu messages, then everything is fine. This is a known issue in the Mathematica installer [CASE:3493135].

wyre commented on 2016-10-03 16:14

I get this msg when install script is running:

Installation failed. See
~/AUR/mathematica/pkg/mathematica/opt/Mathematica/InstallErrors.

This file contains this warnings:

xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
xdg-icon-resource: No writable system icon directory found.
mkdir: cannot create directory '/applications-merged': Permission denied
xdg-desktop-menu: No writable system menu directory found.

This happens in Gnome 3, I suspect it may have to do with DE integration (icons of .nb files in nautilus, etc). This have been commented by @qft already. Maybe PKGBUILD could it be upgraded to improve that. Thank you so much.