Package Details: ttf-ms-win10-auto-sea 10.0.19042.789-3

Git Clone URL: https://aur.archlinux.org/ttf-ms-win10-auto.git (read-only, click to copy)
Package Base: ttf-ms-win10-auto
Description: Microsoft Windows 10 TrueType fonts
Upstream URL: http://www.microsoft.com/typography/fonts/product.aspx?PID=164
Licenses: custom
Conflicts: ttf-ms-win10-sea
Provides: ttf-ms-win10-sea
Submitter: Zepman
Maintainer: None
Last Packager: Zepman
Votes: 21
Popularity: 2.62
First Submitted: 2021-02-24 16:44 (UTC)
Last Updated: 2021-03-24 22:01 (UTC)

Required by (0)

Sources (145)

Pinned Comments

Zepman commented on 2021-02-24 16:49 (UTC) (edited on 2021-03-24 22:08 (UTC) by Zepman)

This package is based on ttf-ms-win10. It differs in that it automatically downloads the fonts from Microsoft, if possible without downloading an entire ISO file.

If Polkit allows the user to create loop devices and mount files using udisks, around 200 MB of (mostly compressed) data will be downloaded. This can be a slow download method even over the fastest connections, since the fonts are taken from a large ISO file without downloading the entire file.

If Polkit is not available or it does not allow the user to use udisks, the entire ISO file will be downloaded and install.wim will be extracted. A check ensures that enough temporary disk space is available, which can be up to twice the size of the ISO file. This can happen if either Polkit or an authentication agent is not running, or when a user is logged in remotely (e.g. through SSH).

Latest Comments

cmsigler commented on 2022-05-10 15:01 (UTC)

Hi, all,

This PKGBUILD needs some love from someone who groks how one this complicated works :(

I d'l'ded the new/latest 19044.1288.211006-0501.21h2_release_svc_refresh_CLIENTENTERPRISEEVAL_OEMRET_x64FRE_en-us.iso and updated the .iso checksum. But some of the fonts included within have changed so a few of the individual font checksums fail, and the pkgs don't build.

I futzed around with it for about 20 minutes trying to figure out how to update these incorrect checksums, but I ended up more confused :\

P.S.: loryeam's ttf-ms-win11-auto pkg did work fine for me, if those fonts meet your needs :)

Clemmitt Sigler

loryeam commented on 2022-05-06 14:42 (UTC)

I made ttf-ms-win11-auto that uses newer httpdirfs instead of unmaintained and buggy httpfs2. I'm not entirely sure if it works, I'd like people to test it!

gshinguji commented on 2022-05-04 21:16 (UTC)

==> Starting prepare()...
- Examininging locally available fonts
- Fonts are missing
- Mount filesystems as a non-privileged user: allowed
- Downloading fonts directly
  - Mounting HTTP file
file name:  19042.631.201119-0144.20h2_release_svc_refresh_CLIENTENTERPRISEEVAL_OEMRET_x86FRE_en-us.iso
host name:  software-download.microsoft.com
port number:    80
protocol:   http
request path:   /download/pr/19042.631.201119-0144.20h2_release_svc_refresh_CLIENTENTERPRISEEVAL_OEMRET_x86FRE_en-us.iso
auth data:  (null)
httpfs2: HEAD: failed with status: 301 Moved Permanently.
HTTP/1.1 301 Moved Permanently
Date: Wed, 04 May 2022 21:15:31 GMT
Location: http://software-static.download.prss.microsoft.com/pr/download/19042.631.201119-0144.20h2_release_svc_refresh_CLIENTENTERPRISEEVAL_OEMRET_x86FRE_en-us.iso
Server: ECAcc (mic/9AC7)
Content-Length: 0

httpfs2: HEAD: exchange: server error
HTTP/1.1 301 Moved Permanently
Date: Wed, 04 May 2022 21:15:31 GMT
Location: http://software-static.download.prss.microsoft.com/pr/download/19042.631.201119-0144.20h2_release_svc_refresh_CLIENTENTERPRISEEVAL_OEMRET_x86FRE_en-us.iso
Server: ECAcc (mic/9AC7)
Content-Length: 0

==> ERROR: A failure occurred in prepare().
    Aborting...
error: failed to build 'ttf-ms-win10-auto-10.0.19042.789-3': 
error: packages failed to build: ttf-ms-win10-auto-10.0.19042.789-3

Kodehawa commented on 2022-04-08 23:39 (UTC) (edited on 2022-04-08 23:39 (UTC) by Kodehawa)

New build

19044.1288.211006-0501.21h2_release_svc_refresh_CLIENTENTERPRISEEVAL_OEMRET_x64FRE_en-us.iso

Old one doesn't work.

niraami commented on 2022-03-31 23:27 (UTC) (edited on 2022-03-31 23:28 (UTC) by niraami)

Failing with HTTP error, seems the ISO link doesn't work anymore

httpfs2: HEAD: exchange: server error
HTTP/1.1 301 Moved Permanently
Date: Thu, 31 Mar 2022 23:26:31 GMT
Location: http://software-static.download.prss.microsoft.com/pr/download/19042.631.201119-0144.20h2_release_svc_refresh_CLIENTENTERPRISEEVAL_OEMRET_x86FRE_en-us.iso
Server: ECAcc (via/F2BB)
Content-Length: 0

too commented on 2022-02-21 09:28 (UTC) (edited on 2022-02-21 09:28 (UTC) by too)

To fix the "already mounted" problem on a gnome install:

Error mounting /dev/loop1: GDBus.Error:org.freedesktop.UDisks2.Error.AlreadyMounted: Device /dev/loop1 is already mounted at `/run/media/too/CENA_X86FREE_EN-US_DV9'.

Disable automount in gnome using dconf or the following commands:

gsettings set org.gnome.desktop.media-handling automount-open false
gsettings set org.gnome.desktop.media-handling automount false

MartinX3 commented on 2022-01-21 09:05 (UTC) (edited on 2022-01-21 09:09 (UTC) by MartinX3)

First installation failed because of Error mounting /dev/loop1: GDBus.Error:org.freedesktop.UDisks2.Error.AlreadyMounted: Device /dev/loop1 is already mounted at `/media/CENA_X86FREE_EN-US_DV9'.

Second because of rm: the removal of '/tmp/makepkg/ttf-ms-win10-auto/src/mnt/http/19042.631.201119-0144.20h2_release_svc_refresh_CLIENTENTERPRISEEVAL_OEMRET_x86FRE_en-us.iso' is impossible: The needed function is not implemented

Quitting Udisks2 and sudo umount /tmp/makepkg/ttf-ms-win10-auto/src/mnt/http -l fixes it.

Pound_Hash commented on 2021-12-31 23:33 (UTC)

Build failed:

==> Starting prepare()...
- Examininging locally available fonts
- Fonts are missing
- Mount filesystems as a non-privileged user: allowed
- Downloading fonts directly
  - Mounting HTTP file
file name:  19042.631.201119-0144.20h2_release_svc_refresh_CLIENTENTERPRISEEVAL_OEMRET_x86FRE_en-us.iso
host name:  software-download.microsoft.com
port number:    80
protocol:   http
request path:   /download/pr/19042.631.201119-0144.20h2_release_svc_refresh_CLIENTENTERPRISEEVAL_OEMRET_x86FRE_en-us.iso
auth data:  (null)
file size:  4079597568
fuse: device not found, try 'modprobe fuse' first
==> ERROR: A failure occurred in prepare().
    Aborting...
Build failed with exit code 4 in /home/user/.cache/rua/build/ttf-ms-win10-auto

sl1pkn07 commented on 2021-09-26 13:57 (UTC)

new iso 19043.928.210409-1212.21h1_release_svc_refresh_CLIENTENTERPRISEEVAL_OEMRET_x64FRE_en-us.iso

sl1pkn07 commented on 2021-09-26 13:50 (UTC) (edited on 2021-09-26 13:50 (UTC) by sl1pkn07)

missing } in https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/tree/PKGBUILD?h=ttf-ms-win10-auto#n428

revamp commented on 2021-09-04 22:18 (UTC)

The author has been missing for some time, lemme post my solutions since it is somewhat broken.

  1. enter dconf-editor (if you are using gnome)
  2. search for automount, temporarily disable both
  3. use yay to install this, paru fails
  4. re-enable the options you turned off

This should get you going.

erylflynn commented on 2021-08-24 20:22 (UTC)

Running into an issue, it is not seeing the install.wim the ISO is mounted and I can navigate to sources/ and I can see the file there. 7z is installed, I manually tried to run 7z to decompress it and got WARNING = Some files have incorrect reference count

Any suggestions on where to go with this?

dedxoxo commented on 2021-05-26 08:58 (UTC)

Haven't found how to make Merge Request here, so attaching code here: _mountpoint=$(udisksctl info -b $_loopDev | grep MountPoints | tr -s " " | cut -d" " -f3) if [ -z $_mountpoint ] ; then _mountpoint=$(udisksctl mount -t udf -b "$_loopDev" --no-user-interaction | awk '{print $NF}') fi

Please add this, to avoid failure due to automount options.

PowaBanga commented on 2021-05-21 09:11 (UTC) (edited on 2021-05-21 09:13 (UTC) by PowaBanga)

http://ix.io/3nrH

ln: failed to create symbolic link '/home/powabanga/Documents/trucs/pkbuilds/ttf-ms-win10-auto/src/' -> '': No such file or directory

$ ls

PKGBUILD src

hwaiting commented on 2021-04-22 18:45 (UTC)

Don´t know if you can work around this in the PKGBUILD but GNOME auto mounted the loop device which causes a conflict with the loop creation & mount process.

Disabling the automount with the dconf editor fixed the process for me.

Zepman commented on 2021-03-24 22:02 (UTC)

Thanks, Forgonewarrior and abouvier. I added your suggestions.

Forgonewarrior commented on 2021-03-19 19:57 (UTC)

I think you forgot to change pkgrel to 2 in the most recent PKGBUILD. This creates a conflict between SRCINFO and the actual package.

abouvier commented on 2021-03-17 17:40 (UTC)

It would be better if each subpackage provides/conflicts with his non-auto counterpart.

Zepman commented on 2021-03-17 15:17 (UTC)

Thanks, Yonsy. Package is updated.

Yonsy commented on 2021-03-12 15:58 (UTC)

you only need to put ttf-ms-win10 in provides, not in conflicts, because you can't install the other ttf-ms-win-10-auto-* fonts because you generate a cross conflict.

niraami commented on 2021-02-24 23:59 (UTC) (edited on 2021-02-24 23:59 (UTC) by niraami)

Works great! The download is slow (comparable to downloading the ISO), but so much more convenient than extracting everything manually.

Anonymo commented on 2021-02-24 20:41 (UTC)

This is amazing. Thank you.

Zepman commented on 2021-02-24 16:49 (UTC) (edited on 2021-03-24 22:08 (UTC) by Zepman)

This package is based on ttf-ms-win10. It differs in that it automatically downloads the fonts from Microsoft, if possible without downloading an entire ISO file.

If Polkit allows the user to create loop devices and mount files using udisks, around 200 MB of (mostly compressed) data will be downloaded. This can be a slow download method even over the fastest connections, since the fonts are taken from a large ISO file without downloading the entire file.

If Polkit is not available or it does not allow the user to use udisks, the entire ISO file will be downloaded and install.wim will be extracted. A check ensures that enough temporary disk space is available, which can be up to twice the size of the ISO file. This can happen if either Polkit or an authentication agent is not running, or when a user is logged in remotely (e.g. through SSH).