Package Base Details: php73

Git Clone URL: https://aur.archlinux.org/php73.git (read-only, click to copy)
Submitter: matth
Maintainer: matth
Last Packager: matth
Votes: 8
Popularity: 0.20
First Submitted: 2019-12-24 17:08
Last Updated: 2021-01-12 17:23

Latest Comments

« First ‹ Previous 1 2 3

matth commented on 2020-01-03 14:57

I've added php73-imagick and php73-redis as separate packages now.

@axolotl that might be a good idea for better Apache support, but I'm not sure what should be done to make those changes. I haven't used Apache in about 10 years so I'm not very familiar with the config anymore.

If anyone has any specific code changes to the PKGBUILD to handle that, feel free to share them and I'll add them in.

emphire commented on 2020-01-03 02:53

Any chance you could add php73-imagick and php73-redis?

axolotl commented on 2020-01-02 06:32

While trying to get this working (with httpd), I came across a few things that would be worth including in the package: - The aforementioned LoadModule fix. - Not really sure where to put this, but there should be a conf.d somewhere? - The aforementioned ExecStart fix. - /etc/httpd/conf/extra/php73_module.conf incorrectly references the non-existent php73_module, changing this to php7_module works like a charm. - If we want to allow users to run 7.4 and 7.3 in httpd, maybe the .so file should reference php73_module?

Kalinda commented on 2020-01-01 04:00

That did the trick, thanks!

matth commented on 2020-01-01 02:52

I haven't used Apache in a long time, but I believe you should be able to load it with:

LoadModule php7_module modules/libphp73.so

Kalinda commented on 2019-12-31 23:54

Hello,

Not sure if I'm doing something wrong, but when I try to use the php73 module for Apache, it won't start and I get this error:

httpd: Syntax error on line 190 of /etc/httpd/conf/httpd.conf: Can't locate API module structure `php73_module' in file /etc/httpd/modules/libphp73.so: /etc/httpd/modules/libphp73.so: /etc/httpd/modules/libphp73.so: undefined symbol: php73_module

Any help would be appreciated, thanks!

matth commented on 2019-12-30 16:30

Thanks for the report on php-fpm @tompear I've gone ahead and updated the systemd service file so it points to the correct php-fpm73 binary.

@xchoice it looks like @tompear has created a php73-apcu package so all set there. I don't use apcu myself, so I'm glad someone else grabbed that.

tompear commented on 2019-12-30 12:04

For php-fpm users: binary file is /usr/bin/php-fpm73 but in /usr/lib/systemd/system/php73-fpm.service there is:

"ExecStart=/usr/bin/php-fpm --nodaemonize --fpm-config /etc/php73/php-fpm.conf"

So it's nessesery to manually change this line to work.

Thanks to the maintainer.

xchoice commented on 2019-12-29 19:08

Thanks you so much for this one. Can you make apcu available too?

blum commented on 2019-12-27 08:13

God bless you, merry christmas! (Or whatever you like to celebrate :))